Bewust shoppen is een gemakkelijke stap in de goede richting om een duurzamer leven te leiden. Want dat willen we allemaal: zorg dragen voor mens en milieu en bijdragen tot het redden van de planeet. Maar hoe begin je er nu aan? Geen nood, wij helpen je graag op weg met deze 5 tips! 

1. Creëer een capsule closet

Een capsule closet is een kleerkast die is samengesteld uit een selectie kwalitatieve stuks die helemaal jouw stijl zijn. Je kan de stuks makkelijk onderling combineren en je hebt dus altijd een leuke outfit achter de hand.

Bekijk je kledingstukken van dichtbij en maak een lijstje van wat je hebt. Hoeveel broeken heb je? Valt het je plots op dat je wel héél veel blouses hebt? Of dat je maar één paar winterschoenen hebt? Door je kleding te inventariseren kan je makkelijk zien wat je nog mist in je kledingkast - en wat je kan missen. 

2. Stel outfits samen

Stel looks samen met de kleding die je in je kast hebt, om een beter zicht te krijgen op de stuks die je ontbreekt. Ook leuk: download een app zoals ‘Save Your Wardrobe Pack & Plan’, hiermee kan je jouw kledingkast indelen in outfits en behoud je een handig overzicht van het aantal stuks in je kast. Makkelijk om op terug te vallen wanneer je gaat shoppen! 

3. Repareer oude kleding… of geef ze weg!

Gooi kleding met een mankementje niet zomaar weg maar laat ze repareren. Behandel je kleding met respect en gun ze een lang leven. Kleding die je niet meer draagt, kan je bij e5 inleveren tijdens de refive days in samenwerking met Oxfam België. Extra leuk: per ingeleverde zak herbruikbare kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires,krijg je 12,50 euro korting* op een kledingstuk naar keuze bij e5. Door je kleding een tweede leven te geven, draag je bij aan een circulaire economie en belanden ze niet op de vuilnisstapel. Voila, je eerste stappen in de goede richting zijn gezet!

4. Maak een wishlist 

Om duurzamer te shoppen, kies je best voor kwalitatieve basisstuks die je met diverse items kan combineren, zoals een wollen trui, een regenjas, een jeansbroek .. Aanvullen met enkele trendstukken? Doen! Als het 100% past binnen jouw stijl. Begin maar aan dat verlanglijstje! 

5. Shop duurzame collecties en merken

Als consument heb jij de macht! Vooraleer je een kledingstuk koopt van een merk, kijk even of het duurzaam geproduceerd is. Duurzame kleding kan je bij e5 herkennen aan het refive duurzaamheidslabel. Zo zijn Liberty Loving nature & Liberty Island Denim duurzame e5-merken die geproduceerd zijn met een hart voor de natuur en de mens. Bovendien behoren ook heel wat van onze eigen merken tot de Fair Wear Foundation. Lees er alles over op onze duurzaamheidspagina

6. Eco-friendly wastips

Wil je lang genieten van je kleding, dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het wassen. Lees altijd goed de wasvoorschriften op het etiket vooraleer je het stuk in de wasmachine steekt. Bij twijfel kan je de stofsamenstelling even opzoeken of vraag je advies aan het winkelteam bij aankoop. Gebruik een duurzaam wasmiddel met eco-certificaat en droog je kleding in de buitenlucht in plaats van de droger, zo draag je zeker een steentje bij aan het milieu. Hier vind je goede tips om langer te genieten van je denim best friend!

Flaneer in fluïde stoffen

Voor een geklede look met een kleine bohemian touch, kies je voor deze outfit. De soepelvallende blouse van Louise heeft een mooie print en staat beeldig met een fluïde, stijlvolle broek zoals dit gebroken wit exemplaar van JDY. Een paar loafers erbij maken deze speelse outfit helemaal af. 

Straal in een satin look

Hou je van kleding met een vintage vibe? Ga dan voor deze outfit in full satin. Deze prachtig okerkleurige blouse met bijhorende midirok van JDY, maken van jou een moderne nomade. Draag dit ensemble met een brede tailleriem en hoge laarzen in matching kleur. Gegarandeerd, de blikken op jou gericht!

Denim with a twist

Wil je de bohemian style stap voor stap introduceren in je outfit? Kies dan voor een klein accent. Voeg een vleugje boho toe aan je outfit met dit truitje van Louise, met een okerkleurige funky print. Draag het onder deze jeans overall, een topstuk deze herfst, want ook de all denim look is opnieuw on trend.

Klaar voor een duurzame kleerkast? 

Ontdek de collectie voor dames en heren op e5.be of in je favoriete lokale e5-winkel. Bovendien geniet je van gratis verzending en gratis retourneren binnen 30 dagen. 

Gratis kleding? Maak elke maand kans op een shoppingbudget!

Deel je nieuwe e5-outfit op Instagram met #e5mystyle en @e5mode en maak iedere maand kans op een shoppingbudget t.w.v. €50! Lees er hier meer over.