e5-inzamelactie kleding ten voordele van Oxfam België e5-inzamelactie kleding ten voordele van Oxfam België

Onze kledinginzamelactie is afgelopen

Jammer, onze kledinginzamelactie is alweer voorbij. We zijn wel heel blij te mogen aankondigen dat we in totaal maar liefst 385 ton kledij opgehaald hebben voor Oxfam België! Dit was alleen maar mogelijk dankzij jouw steun en bijdrage. Op deze manier krijgen heel wat mensen die het nodig hebben, kans op betaalbare kledij. Bedankt! 

Heb jij nog herbruikbare kledij thuis? Stay tuned voor onze volgende refive days. Hou onze website in de gaten of schrijf je in op onze newsletter om als eerste op de hoogte te zijn.

Onze kledinginzamelactie is terug!

Heb jij ook zo’n overvolle kleerkast? Tijd om ‘m uit te kuisen want de refive days van e5 zijn gestart. Tijdens onze kledinginzamelactie slaan we opnieuw de handen in elkaar met Oxfam België. Verzamel en doneer je oude kledij die je niet meer draagt en draag zo bij aan het geluk van anderen. Kom van zaterdag 24 februari t.e.m. dinsdag 19 maart langs bij e5 en krijg per tas herbruikbare kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires een aankoopcheque van € 12,50*. 

Jij doet toch ook mee?

P.S. Hulp nodig bij het opruimen van je kleerkast? Lees de tips in onze blog.

*Elke gevulde tas met oude kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires geeft recht op 1 aankoopcheque van € 12,50 te besteden per  aankoopschijf van € 60. Geldig t.e.m. 19/03/2024 in alle e5-boetieks en op e5.be. Niet omwisselbaar in speciën, niet geldig bij aankoop van cadeaubonnen en niet cumuleerbaar met andere acties en/of  kortingen. Meer info op e5.be. 

De refive days?

Dat zijn 'five' eenvoudige stappen: 

1. Verzamel

al je oude, maar
herbruikbare,
kledij in een tas.

2. Kom langs 

bij je e5-winkel
bij jou in
de buurt.

3. Deponeer

je zak in
het refive
inzamelpunt.

4. Ontvang

een aankoop-
cheque van
€ 12,50*.

5. Gebruik

je aankoop-
cheque in al
onze winkels
én op e5.be.

De refive days?

Dat zijn 'five' eenvoudige stappen: 

1. Verzamel

al je oude, maar herbruikbare,
kledij in een tas.

2. Kom langs 

bij je e5-winkel bij jou in de buurt.

3. Deponeer

je zak in het refive inzamelpunt.

4. Ontvang

een aankoopcheque van € 12,50*.

5. Gebruik

je aankoopcheque in al onze winkels
én op e5.be.

Al meer dan 22 jaar

Wist je dat Oxfam België en e5 al meer dan 22 jaar nauw samenwerken? We zijn dan ook bijzonder trots om op deze manier samen mensenlevens te veranderen. Benieuwd wat er met de ingezamelde kledij gebeurt? Lees er hier alles over!

Laat je inspireren

Neem voor inspiratie alvast een kijkje in onze nieuwste folder en ontdek de laatste trends en collecties voor jouw verhaal in stijl! 

Een duurzamer verhaal
voor iedereen

Bij e5 werken we aan een duurzamere toekomst. Met ons duurzaamheidsprogramma refive, engageren we ons om producten, projecten en initiatieven te ontwikkelen met zo weinig mogelijk impact op mens, dier en milieu. 

Refive, ons vernieuwde duurzaamheidsprogramma, dat zijn 5 pijlers met doelstellingen: Respect, Reduce, Reuse, Recycle, Refive. Meer weten? 

Oxfam België en e5

Al meer dan 22 jaar zetten e5 en Oxfam zich samen in om kledij een tweede leven te geven. Sinds onze eerste actie in 2002 haalde e5 reeds meer dan 15 miljoen kg op!! Dat is het gewicht van meer dan 85 Boeings 747 bij elkaar opgeteld. Voor 2023 ging het over gemiddeld 2.78mln stuks, wat betekent dat e5 samen met zijn klanten dat jaar méér oude kledij inzamelde dan er nieuwe gekocht werd.

Wat gebeurt er met de ingezamelde kledij? 

Alle ingezamelde kleding gaat naar het sorteercentrum in Haren. In totaal ontvangt het sorteercentrum ongeveer 4.1 miljoen kg kleding per jaar, waarvan 18% afkomstig is van de inzamelacties van e5. Van deze enorme hoeveelheid verwerkt Oxfam zelf zo’n 1.7miljoen kg per jaar, de overige volumes worden doorgestuurd naar 2 andere organisaties in de sociale tewerkstelling: Wereldmissiehulp (Vlaanderen) en Terre (Brussel en Wallonië), die het verder zelf uitsorteren.
Benieuwd naar het proces? Let's go!

1. Transport naar Oxfam België

De ingezamelde zakken kledij worden in grote kartonnen dozen
naar het sorteercentrum gebracht. Daar worden ze gestockeerd
tot ze naar de sortering gaan.

2. Sorteerproces

De inhoud van de zakken wordt gesorteerd. Schoenen, accessoires, speelgoed en spullen voor de vuilbak worden meteen aan kant gehouden. Alle andere kledij gaat de sorteerband op. Hier wordt een eerste onderscheid gemaakt tussen recyclagekwaliteit en winkelkwaliteit.

3. Quality check

Nadien worden de winkelstuks nog eens grondig gecontroleerd op kwaliteit en gesorteerd volgens seizoen. Vervolgens krijgen ze een groen, geel of rood label afhankelijk van de kwaliteit van het stuk. De kleren worden in een zak met juiste kleur gestopt en zijn klaar voor transport.

4. Verdeling kleding naar projecten

Oxfam houdt zich bezig met diverse projecten in binnen- en buitenland. De kledij wordt verdeeld over de verschillende projecten.
Lees er hieronder meer over.

Welke projecten? 

Het grootste stuk hiervan (tweede kwaliteit) gaat naar Pop-up shops voor mensen in nood. Hier wordt kledij per categorie per gewicht verkocht aan heel lage prijzen.


Vervolgens gaat de topkwaliteit naar de 22 eigen Oxfam winkels. De kledij die hier wordt verkocht is handmatig geselecteerd door mensen binnen de sociale tewerkstelling die hiervoor een opleiding van 9 maanden krijgen!


Een groot stuk wordt gebruikt in recyclage en wordt uit gesorteerd in wol, katoen, jeans en polyester; dit wordt voor binnenbekleding van de auto-industrie en geluidsisolatie gebruikt. Polyesters kunnen momenteel in België nog niet gerecycleerd worden dus dit wordt veelal verbrand.


Een klein deeltje van wat verwerkt wordt is echter te vuil of te kapot om nog een tweede leven te krijgen en wordt als afval beschouwd. Dit afval wordt opgehaald door Brussel.net en thermisch gerecycleerd: ze recupereren 3 verschillende vormen van energie: Warmte (a.d.h.v. een warmtenet -> onder meer het Koninklijk Domein van Laken wordt hiermee verwarmd), elektriciteit en stoom

En wat gebeurt er met de kledij die niet verkocht wordt in de popups of in de shops?

Het gedeelte hiervan dat hier niet verkocht geraakt, wordt verscheept naar Afrika, waar Oxfam België een proefproject in Senegal en Rwanda heeft lopen om de tussenpersonen uit te schakelen en rechtstreeks aan vrouwen op de markt te verkopen. Daarnaast wordt gekeken om enkel te verschepen waar er vraag naar is en enkel stuks van heel goede kwaliteit, om dumping te voorkomen. Overige tonnages worden via Terre en TESS doorverkocht (een organisatie waarvan Oxfam België partner is en waardoor er controle is op aan wie wordt verkocht in Afrika).


Vandaag de dag bestaat er binnen de textielindustrie nog geen waterdicht systeem dat kan garanderen dat alle kledij een tweede bestemming krijgt. Daarom willen we hier zo transparant mogelijk over zijn. Oxfam België en e5 maken zich sterk dat ze het meest ethische en duurzame model hanteren dat vandaag binnen de tweedehandskleding te vinden is.