Bij e5 vinden we duurzaamheid erg belangrijk. We gaven in 2023 ons bestaande duurzaamheidsprogramma “refive” dan ook een strategische update met nieuwe doelstellingen. Ben jij ook vastbesloten om meer rekening te houden met de planeet? Of wil je jouw eerste stappen zetten in die richting? Begin dan bij je kleerkast, want ook daar kan je enkele eenvoudige stappen ondernemen. Hoe begin je daar nu aan? Geen nood, wij helpen je graag op weg met deze 6 tips.

1. Creëer een capsule closet

Een capsule closet is een kleerkast die is samengesteld uit een selectie kwalitatieve stuks die helemaal jouw stijl zijn. Je kan de items makkelijk onderling combineren, ze zijn tijdloos én super praktisch. Hiermee heb je altijd een leuke outfit achter de hand. Daarnaast zorg je hiermee voor een kleerkast die langer meegaat want deze items gaan nooit uit de mode, waardoor je er heel lang plezier aan zal beleven. De opzet van een capsule closet is dat je het hele seizoen verder kan met slechts enkele stuks. Lees onze blog en ontdek welke 10 stuks jij abslouut in je capsule closet moet hebben.

2. Stel outfits samen

Stel looks samen met de kleding die je in je kast hebt, om een beter zicht te krijgen op de stuks die je ontbreekt. Ook leuk: download een app zoals ‘Save Your Wardrobe Pack & Plan’, hiermee kan je jouw kledingkast indelen in outfits en behoud je een handig overzicht van het aantal stuks in je kast. Makkelijk om op terug te vallen wanneer je gaat shoppen zodat je geen overbodige items koopt en bewuster shopt. 

3. Maak een wishlist 

Bekijk je kledingstukken van dichtbij en maak een lijstje van wat je hebt. Hoeveel broeken heb je? Valt het je plots op dat je wel héél veel blouses hebt? Of dat je maar één paar winterschoenen hebt? Door je kleding te inventariseren kan je makkelijk zien wat je nog mist in je kledingkast - en wat je kan missen. Kies voor kwalitatieve basisstuks die je met diverse items kan combineren, zoals een witte blouse, een trenchcoat, een jeansbroek .. Aanvullen met enkele trendstukken? Doen, als het 100% past binnen jouw stijl. Begin maar aan dat verlanglijstje en probeer hier niet van af te wijken tijdens het shoppen.

4. Shop collecties en merken die inzetten op duurzaamheid

Als consument heb jij de macht! Vooraleer je een kledingstuk koopt van een merk, kijk even of het geproduceerd is met minder impact op het milieu en of het duurzamere materialen bevat. Zo bevat bijvoorbeeld de Liberty Loving nature zomercollectie '24 enkel kledij die voor minstens 90% bestaat uit natuurlijke materialen. Kleding met minder impact kan je bij e5 herkennen aan de refive hangtag

Lees meer over ons beleid op onze duurzaamheidspagina

5. Repareer oude kleding… of geef ze weg!

Gooi kleding met een mankementje niet zomaar weg maar laat ze repareren. Behandel je kleding met respect en gun ze een lang leven. Bij e5 willen we dat jij extra lang kan genieten van je kledij, daarom kan je steeds terecht bij onze Retouches & Repair Service. Is er een knoopje losgekomen? Dat kan je er dankzij onze tutorial ook gewoon zelf aannaaien. Ontdek het stappenplan in onze blog.

Kleding die je niet meer draagt, kan je bij e5 inleveren tijdens de refive days in samenwerking met Oxfam België. Extra leuk: in ruil voor elke ingeleverde zak herbruikbare kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires, krijg je een e5-aankoopcheque. Door je kleding een tweede leven te geven, draag je bij aan een circulaire economie en belanden ze niet op de vuilnisstapel. Voila, je eerste stappen in de richting van een bewuster leven zijn gezet!

6. Wastips om bewuster te wassen  

Wil je lang genieten van je kleding, dan is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het wassen. Lees altijd goed de wasvoorschriften op het etiket vooraleer je het stuk in de wasmachine of droogkast steekt. Bij twijfel kan je de stofsamenstelling even opzoeken of vraag je advies aan het winkelteam bij aankoop. Gebruik een wasmiddel met eco-certificaat en droog je kleding in de buitenlucht in plaats van de droger, zo draag je zeker een steentje bij aan het milieu. Daarnaast heeft elke stof een specifieke behandeling nodig. Wij geven je alvast enkele wastips in onze blogs.

Shop onze refive items voor haar

Shop onze refive items voor hem