Met refive werken we aan een duurzamer modeverhaal voor iedereen

e5 wil qua duurzaamheid tot de top behoren binnen de Belgische fashion. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid voor de impact die we als onderneming hebben: van de klimaatimpact van onze boetieks tot de arbeidsomstandigheden in onze supply chain, van de kwaliteit en levensduur van onze kledij tot het circurlaire gebruik ervan. Jaar na jaar willen we onze positieve impact kunnen vergroten.

In 2023 kreeg het bestaande duurzaamheidsprogramma “refive ”een strategische update, en kregen de 5 pijlers Respect, Reduce, Reuse en Recycle, Refive nieuwe doelstellingen.

Lees er meer over in onze refive Whitepaper

Respect

Als centrale waarde staat respect hoog in het vaandel bij e5, en dit weerspiegelt zich in verschillende aspecten van onze bedrijfsvoering. In 2023 hebben we actief bijgedragen aan maatschappelijke doelen, zoals bvb. ons engagement voor Think Pink, waarbij we roze lintjes verkochten om fondsen te werven.

Maar ook voor onze eigen medewerkers stellen we respect centraal. Zo hebben we niet alleen zeer betrokken personeel met een lange anciënniteit, maar ook een grote variatie in leeftijd en afkomst, met wel 21 verschillende nationaliteiten in dienst. We koesteren de ervaring van werknemers die al lang in dienst zijn, maar verwelkomen ook jongeren direct nadat ze van school komen. Ook collega’s die reeds de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maken als flexwerkers nog vaak deel uit van ons team, en zo op hun beurt van de maatschappij. Tot slot leggen we een sterke focus op het bevorderen van vrouwen in leidinggevende posities.

Een ander belangrijk aspect van ons respectvol bedrijfsbeleid is ons duurzaam inkoopbeleid, waarmee we goede arbeidsomstandigheden in onze waardeketen willen garanderen. We zorgen ervoor dat al onze leveranciers zich houden aan onze code of conduct (COC), die ethische normen en duurzame praktijken omvat. Deze inzet voor respect strekt zich ook uit tot onze gehele toeleveringsketen. Om respect voor arbeidsomstandigheden te waarborgen, zijn we verbonden aan Amfori BSCI en voeren we gestructureerde audits uit bij wereldwijde leveranciers.

We verankeren dit commitment in een duidelijke doelstelling:

Onze Respect doelstelling houdt in dat we tegen 2026 enkel nog produceren in fabrieken die jaarlijks geaudit worden en een aanvaardbaar rapport kunnen voorleggen.

Reduce

Bij e5 staat het verminderen van onze milieu-impact centraal. E-commerce is daarbij een lichtend voorbeeld, zo optimaliseren we verzendingen door bestellingen altijd in één pakket te versturen, versturen we geen lucht, gebruiken we voor de verpakkingen 75% gerecycled plastic en hanteren we een doordacht closed-loop systeem voor kapstokken in onze boetieks. Ons intern transport is efficiënt met herbruikbare containers en kartonnen dozen krijgen een tweede, derde,... leven. Energie-efficiëntie wordt bevorderd door automatische verlichting en een "lights out" cultuur. Toch streven we naar meer, met vier ambitieuze Reduce doelstellingen.

REDUCE Broeikasgasemissies

Om onze carbon footprint te verminderen, brengen we al onze emissies in kaart en formuleren we reductiedoelstellingen.

Scope 1: Dit omvat onze directe emissies die voortkomen uit eigen activiteiten, zoals emissies van bedrijfsvoertuigen en koelsystemen en verwarming.

Scope 2: Hier vallen de indirecte eigen emissies onder, die ontstaan door de opwekking van aangekochte energie, zoals elektriciteit voor verlichting en verwarming.

Scope 3: Dit betreft alle overige indirecte emissies, zowel stroomopwaarts (bijvoorbeeld aankoop van goederen) als stroomafwaarts (bijvoorbeeld gebruik door klanten en afvalverwerking). Lees meer over onze Reduce inspanningen in onze Refive White Paper.

REDUCE het aantal kledingstukken door in te zetten op topkwaliteit

Levensduurverlenging is onze focus, ondersteund door hoogwaardige materialen.

We integreren de leidraad voor Kledingontwerp voor lange levensduur, ontwikkeld door VITO en Flanders DC, om onze bestaande strenge kwaliteitsvereisten naar een hoger niveau te tillen. Maar ook jij kan bijdragen aan de verlenging van de levensduur van jouw kledij: door bv jouw jeans en wollen kledij op de juiste manier te wassen en goed te onderhouden.

REDUCE Gebruik van Fossiele Brandstoffen in Materialen

We verminderen het gebruik van synthetische materialen en bevorderen het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

Onze refive materiaaltool en het label helpen bij duurzamere keuzes, met materialen als Ecovero, GOTS gecertificeerd Organic Cotton & Linnen, Lyocell/Tencel, Modal, en strengere beoordelingen vanaf 2024. 

REDUCE Waterverbruik

We streven naar minder waterverbruik en -vervuiling door te kiezen voor gecertificeerde organische stoffen, E-flow, Ozon-technologie en synthetische puimsteen in onze productie.

Onze GOTS-gecertificeerde biologische katoen en andere duurzame keuzes in onze denimcollecties dragen hieraan bij.

Reuse

In elke e5 boetiek bieden we een herstelservice aan, met als doel de levensduur van onze kleding te verlengen.

Ons streven is om jaarlijks het aantal herstellingen en retouches via onze boetieks met 10% te verhogen.

Bij e5 hechten we veel waarde aan het verminderen van onze milieu-impact door producten een tweede leven te geven. Onze langdurige samenwerking met Oxfam België, die in 2024 zijn 22ste jaar ingaat, illustreert ons engagement. De re-use mentaliteit is verweven in onze bedrijfscultuur, van het hergebruiken van parketvloeren bij boetiekverbouwingen tot het schenken van overbodig meubilair aan Oxfam België. Dankzij onze inzamelacties met Oxfam België hebben onze klanten intussen al meer dan 15 miljoen kg kleding ingezameld. Voor 2023 ging het over gemiddeld 2.78mln stuks! Wat betekent dat we méér oude kledij inzamelden dan er nieuwe gekocht werd. 

Maar we willen het nog beter doen:

Onze samenwerking met Oxfam België willen nog verder verdiepen om zo nog meer mensen te bereiken met onze Refive campagnes.

Bij e5 slagen we erin om een productieoverschot van 2% te hebben, wat aanzienlijk onder het wereldwijde gemiddelde ligt. En ook die 2% aan kledij zal nooit worden vernietigd, maar wordt doorverkocht via andere kanalen.

Maximaal 2% van ons totale volume aan productieoverschotten behouden en finaal elk kledingstuk bij een consument krijgen.

Recycle

e5 zet aanzienlijke stappen om recycling mogelijk te maken. Onze e-commerce verpakkingen bestaan nu voor minstens 75% uit gerecycled plastic en zijn 100% recycleerbaar. We hebben bewust gekozen voor plastic zakken, niet alleen vanwege de bescherming van kleding tijdens het transport, maar ook vanwege de flexibiliteit waarmee we vervoer van lucht kunnen vermijden. Bovendien zijn onze zakken, als monomateriaal, volledig recyclebaar.

Een opmerkelijke mijlpaal in 2024 was de renovatie van onze boetiek in Oostende, waarbij we de parketvloer van het oude pand hebben hergebruikt in een boetiek onder renovatie. Dit benadrukt ons streven naar hergebruik en minimalisering van verspilling.

Daarnaast streven we er ook naar een zo goed mogelijke recycleerbaarheid van onze kledij en zullen we in de toekomst de principes rond ecodesign meer incorporeren. Dit houdt in dat we met minder melanges in onze kledij willen werken.

Onze toewijding aan duurzamere kledingproductie komt ook tot uiting in het gebruik van GRS-gecertificeerde gerecycleerde grondstoffen, zoals GRS recycled polyester en Econyl.

We willen deze inspanningen verder intensiveren en onze Recycle-doelstelling behelst het vergroten van het gebruik van GRS-gecertificeerde grondstoffen, met als doel een meer verantwoorde en milieuvriendelijke productie van kleding.

Refive

Een duurzame bedrijfscultuur is cruciaal voor e5's overgang naar een milieuvriendelijker model. Dit betekent dat duurzaamheid wordt geïntegreerd in alle bedrijfsaspecten, van productie tot marketing. Governance en medewerkersbetrokkenheid zijn essentieel. We stimuleren dit met interne communicatie, trainingen, masterclasses, opleidingen, road shows en content op ons high5-platform.

Onze Refive-doelstelling betekent jaarlijkse informatiesessies voor boetiekmedewerkers en halfjaarlijkse op maat gemaakte duurzaamheidsopleidingen voor kantoormedewerkers.

e5 is ook een erkend modelabel dat zichzelf Handelaar Zonder Bont oftewel Fur Free Retailer mag noemen. Bontvrij gaan is een belangrijke stap voor bedrijven die duurzamer willen zijn én willen bijdragen aan het dierenwelzijn. e5 engageert zich om een zero bontbeleid te voeren. Meer info vind je terug op gaia.be.

Wist je dat e5 waar mogelijk certificeringen opvraagt zoals RWS (Responsable Wool Standard), RDS (Responsable Down Standad), LWG (Leather Working Group)?

Liberty Loving nature

De Liberty loving nature collectie combineert duurzaamheid en stijl – want wij gaan voor een betere toekomst! Gecertificeerde materialen & een goede sociale werkomstandigheden liggen aan de basis van dit casual, speels en Belgisch merk.

Hou je van een casual look en heb je een hart voor de natuur? Dan nemen we jou graag mee op ontdekking.

Liberty Island Denim

Met de refive denim lanceren we onze duurzamere jeanslijn en zetten we in op een ecologischer modeverhaal.

De jeansbroeken zijn ecologischer vervaardigd, waarbij organisch katoen en gerecycleerde jeansmaterialen gebruikt worden. De jeans komen in verschillende wassingen. Zo straal jij in een fashionable én duurzamere outfit!

Vragen? Wij helpen je graag verder! Stuur je vraag naar contact@e5.be 

Draag bij aan een duurzaam verhaal


e5 staat voor mode met respect voor mens én milieu. Met onze 5 ‘knooppunten’ zetten we doelbewust in op duurzame mode nu én in de toekomst. Want wat jouw stijl ook is, wij zorgen ervoor dat hij sustainable is. High five!

e5 staat voor mode met respect voor mens én milieu. Met onze 5 ‘knooppunten’ zetten we doelbewust in op duurzame mode nu én in de toekomst. Want wat jouw stijl ook is, wij zorgen ervoor dat hij sustainable is. High five!

1. Goede arbeidsomstandigheden

ECG is lid van de Fair Wear Foundation. Dit is een onafhankelijke organisatie die eerlijke kledingproductie erkent. Naast externe merken verkoopt e5 ook eigen labels zoals D’Auvry, Ravott en L'Histoire de Louise. Deze collecties worden ontworpen en geproduceerd door ons zusterbedrijf ECG, dat sinds 2018 lid is de Fair Wear Foundation. Wat houdt dat in? ECG zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de supply-chain door het opvolgen van de FWF gedragscode gebaseerd op 8 internationale arbeidsnormen ( afgeleid uit IAO- verdragen en de verklaring van de Verenigde Naties inzake de rechten van de mens).

 • Geen gedwongen arbeid
 • Geen discriminatie op de werkvloer
 • Geen uitbuiting of kinderarbeid
 • Leefbare lonen
 • Redelijke werkuren
 • Wettelijk bindende arbeidscontracten
 • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
 • Vrijheid van vakvereniging en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond

Daarnaast vraagt e5 aan al haar leveranciers om de arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) na te leven. Zowel voor kleding als accessoires. Meer weten? Lees dan zeker het sociaal rapport van ECG via www.fairwear.org

Naast externe merken verkoopt e5 ook eigen labels zoals D’Auvry, Ravøtt en Louise. Deze collecties worden ontworpen en geproduceerd door e5 zelf. De producten op verantwoorde wijze te laten produceren, is voor ons een belangrijk punt. Inzicht in de supply-chain is een randvoorwaarde om dit te kunnen realiseren.

e5 is lid van de Fair Wear Foundation. Dit is een onafhankelijke organisatie die eerlijke kledingproductie erkent. We zetten ons in voor goede arbeidsomstandigheden bij de producenten, dit doen we door middel van het opvolgen van een gedragscode.

Deze gedragscode is gebaseerd op 8 internationale arbeidsnormen ( afgeleid uit IAO- verdragen en de verklaring van de Verenigde Naties inzake de rechten van de mens):

 • Geen gedwongen arbeid
 • Geen discriminatie op de werkvloer
 • Geen uitbuiting of kinderarbeid
 • Leefbare lonen
 • Redelijke werkuren
 • Wettelijk bindende arbeidscontracten
 • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
 • Vrijheid van vakvereniging en het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond

Daarnaast vraagt e5 aan al haar leveranciers om de arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) na te leven. Zowel voor kleding als accessoires. 

Bovendien is e5 ook Handelaar Zonder Bont oftewel Fur Free Retailer. Bontvrij gaan is een belangrijke stap voor bedrijven die duurzamer willen zijn én willen bijdragen aan het dierenwelzijn. Ook wij beslissen dus ons te engageren en een zero bontbeleid te voeren. Meer info vind je terug op gaia.be.

2. Duurzame jobs

Bij e5 is er plaats voor iedereen en dat zie je ook in ons personeelsbeleid. Bij e5 krijgen mensen met verschillende achtergronden een kans. Van IBO-contracten (individuele beroepsopleiding) tot BIO-booster (beroepsinleving overeenkomst). Van 50-plusser tot nieuwkomer.

We streven naar langdurige samenwerkingen waarbinnen medewerkers volop hun talenten kunnen ontplooien.

3. Organische materialen

Onze comfy Libelle-homewear en Liberty Loving nature collectie combineren feel good fashion met een hart voor de natuur. Bij deze merken kiezen we dan ook voluit voor duurzame stoffen zoals organisch katoen, lenzing viscose en gerecycleerde polyester. Zo straal jij zonder schuldgevoel!

4. Steeds bijleren 

Sinds 2017 maakt e5 deel uit van ‘Close The Loop’, een platform van Flanders DC dat toewerkt naar een circulaire mode-industrie. Dat wil zeggen: afstappen van het ‘take-make-waste’-model, focussen op afval vermijden en de levensduur van kledingstukken verlengen.

e5 volgt binnen ‘Close The Loop’ een traject waarbij specialisten ons begeleiden om nog beter in te zetten op duurzaamheid. Wordt vervolgd!

2. DUURZAME JOBS

Bij e5 is er plaats voor iedereen en dat zie je ook in ons personeelsbeleid. Bij e5 krijgen mensen met verschillende achtergronden een kans. Van IBO-contracten (individuele beroepsopleiding) tot BIO-booster (beroepsinlevingsovereenkomst). Van 50-plusser tot nieuwkomer. We streven naar langdurige samenwerkingen waarbinnen medewerkers volop hun talenten kunnen ontplooien.

3. STEEDS BIJLEREN OVER DUURZAAMHEID

Sinds 2017 maakt e5 deel uit van ‘Close The Loop’, een platform van Flanders DC dat toewerkt naar een circulaire mode-industrie. Dat wil zeggen: afstappen van het ‘take-make-waste’-model, focussen op afval vermijden en de levensduur van kledingstukken verlengen. e5 volgt binnen ‘Close The Loop’ een traject waarbij specialisten ons begeleiden om nog beter in te zetten op duurzaamheid. Wordt vervolgd!

4. ORGANISCHE MATERIALEN

Onze comfy Libelle homewear collectie combineert feel good fashion met een hart voor de natuur. Net zoals ons nieuwste merk , Simple Wish Going Green. Deze merken kiezen dan ook voluit voor duurzame stoffen zoals organisch katoen, lenzing viscose en gerecycleerde polyester. Zo straal jij zonder schuldgevoel!

5. Dagelijkse eco-logische keuzes

Iedere dag maakt e5 bewust keuzes met een positieve impact op onze ecologische voetafdruk.

 • We printen folders altijd op gerecycleerd papier.
 • Onze inzamelactie t.v.v. Oxfam België geven oude kledingstukken een tweede leven.
 • We verbieden schadelijke stoffen in verpakkingen of kleding. We leggen onszelf en onze leveranciers strenge milieunormen op.
 • De e5-winkeltassen en verzendzakken zijn gemaakt van gerecycleerd plastiek. Het is sterk materiaal dat je makkelijk kan hergebruiken.
 • Oud winkelmateriaal doneren we aan kringwinkels.
 • Onze kleding ondergaat strenge kwaliteitseisen zodat we een lange levensduur kunnen garanderen, ook na vele wasbeurten.
 • e5 probeert zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken en afval te beperken. Het afval dat er toch nog is, wordt strikt gesorteerd.
 • In e5-winkels zijn we zuinig met energie. We vervangen verlichting stelselmatig door ledlampen. Het nieuwe deel van ons hoofdkantoor verwarmen we met CO2-neutrale warmtepompen.
 • We optimaliseren voortdurend onze planning om zo voorraadoverschotten jaar na jaar te verminderen. Daardoor is er steeds minder transport.

Ons toekomstbeeld?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is geen einddoel, maar een leerrijk traject. Bij e5 streven we ernaar om onze 5 duurzame ‘knooppunten’ te perfectioneren zodat we onze maatschappelijke impact kunnen vergroten én ecologische voetafdruk verder verkleinen. Draag bij aan een duurzaam verhaal!