Belgen gooien gemiddeld bijna 15kg kleding weg per jaar. Daar willen we bij e5 iets aan doen. Heel veel mensen gooien kledij weg als het item 'kapot' lijkt, maar soms kan een kleine reparatie al voldoende zijn om je kledingstuk er terug als nieuw te laten uitzien. Eenvoudige dingen als bijvoorbeeld een knoop aannaaien, kan je ook perfect zelf. Wij leren het je in enkele makkelijke stappen. 

Hoe moet je een knoop aannaaien?

Neem alvast een naaldje met scherpe punt, garen in de kleur van je kledingstuk, een knoop en een schaartje klaar.

Stap 1. De voorbereiding

De eerste stap is heel eenvoudig, maar een beetje prutswerk.
Knip een stukje garen van ongeveer 20 cm lang en trek het door het oog van je naald. Zorg hierbij dat de uiteindes van de garen ongeveer even lang hangen. (Foto links)

Draai je de garen enkele keren strak rond je naald. Neem nu de rondgedraaide garen stevig vast en schuif ze helemaal naar beneden. Je hebt nu een knoopje, waardoor je garen niet meer weg kunnen. (Foto rechts)

Stap 2. De start van je naaiwerk

Prik de naald langs de binnenkant van je kledingstuk door de stof en trek de garen helemaal door tot je niet verder kan. (Foto links)

Schuif je knoop over je naald en laat 'm op je kledingstuk liggen. (Foto rechts)

 

Stap 3. De knoop aannaaien

Prik met je naald door het gaatje van de knoop en trek de garen er volledig door. Doe dezelfde handeling ook omgekeerd. Prik langs de binnenkant van de stof terug naar de buitenkant en doe dit door een ander gaatje in de knoop. 

Herhaal dit meerdere keren tot de knoop goed vasthangt en eindig met je naald langs de binnenkant van de kledingstuk. (Foto links)

Prik nu de naald nog een laatste keer door je stof naar de buitenkant, maar ga niet meer door de knoop. Trek de naald er volledig door tot je niet verder kan en draai de garen een aantal keer rond je knoop. Nadien prik je de naald opnieuw door de stof naar de binnenkant van je kledingstuk. (Foto rechts)

Tip: voor je start met naaien, kijk je best even naar hoe de andere knopen aan je kledingstuk genaaid zijn. Gebruik het zelfde naaipatroon voor jouw knoop (gekruist of parallel). 

Stap 4. De afwerking 

Prik met je naald langs de binnenkant van je kledingstuk onder de garen door en trek aan. (Foto links)

Doe dezelfde handeling een tweede keer, maar trek deze niet aan. Maak een lusje en haal je naald erdoor om een knoopje te leggen op je garen. (Foto rechts)

Tip: schuif het knoopje met je vingers tot tegen de stof voor je 'm volledig aantrekt. 

Knip de garen net boven de stof af.

Stap 5. Job done, tijd om te stralen

Goed gedaan, jouw kledingstuk is nu opnieuw ready to shine! 

Bekijk de video

Retouches en Repair Service 

Heeft jouw kledingstuk aanpassingen of reparaties nodig die net iets te moeilijk zijn om zelf uit te voeren? Dan kan je steeds terecht bij onze Retouches en Repair Service. Een broek verkorten? Mouwen aanpassen? Nieuwe rits laten steken? Tailleband of zoom aanpassen? Naden herstellen of versmallen? Bij deze en alle andere aanpassingen, helpen wij jou graag. Ontdek er snel alles over en geniet zo extra lang van je favoriete items.

refive days bij e5

De refive days van e5 zijn (bijna) terug! Tijdens onze kledinginzamelactie van zaterdag 24/02 t.e.m. dinsdag 19/03, slaan we opnieuw de handen in elkaar met Oxfam België. Verzamel en doneer je oude kledij in een e5-boetiek naar keuze en krijg per tas herbruikbare kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires een aankoopcheque van € 12,50*. Jij doet toch ook mee?

*Elke gevulde tas met oude kledij, linnengoed, schoenen en/of accessoires geeft recht op 1 aankoopcheque van € 12,50 te besteden per aankoopschijf van € 60. Geldig t.e.m. 19/03/2024 in alle e5-boetieks en op e5.be. Niet omwisselbaar in speciën, niet geldig bij aankoop van cadeaubonnen en niet cumuleerbaar met andere acties en/of kortingen. Meer info op e5.be. 

Gratis kleding? Maak elke maand kans op een shoppingbudget!

Toon ons jouw favoriete e5-look of het item dat jij net zelf repareerde en wie weet shop jij binnenkort wel op onze kosten. Deel je  e5-outfit op Instagram met #e5mystyle en @e5mode en maak iedere maand kans op een shoppingbudget t.w.v. € 50! Lees meer over de actie.